Karkówka miodowa
Krucha karkówka o oryginalnym miodowo-pomidorowym smaku. Spróbuj!
- Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 łyżka papryki w proszku mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 5 łyżek miodu
- 1 słoik przecieru pomidorowego domowej roboty (Przepis na przecier pomidorowy) lub 200 ml przecieru pomidorowego ze sklepu
- 200 ml ketchupu domowej roboty lub kupnego o smaku ostrym
- sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wzdłuż ponacinać rowki.
Zrobić marynatę (wymieszać ze sobą: paprykę w proszku, majeranek, oregano i olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku). Marynatę wmasować w mięso tak by była również w ponacinanych rowkach. Mięso umieścić na noc w lodówce.
Na drugi dzień mięso obsmażyć na suchej patelni z każdej strony. Polać płynnym miodem, ketchupem i przecierem pomidorowym. Chwilę poddusić. Całość przełożyć wraz z powstałym sosem do naczynia żaroodpornego, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. godzinę. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać sosem.
Smacznego 🙂