Karkówka miodowa

Karkówka

Karkówka miodowa

 

Krucha karkówka o oryginalnym miodowo-pomidorowym smaku. Spróbuj!

 

  • Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 1 łyżka papryki w proszku mielonej słodkiej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 5 łyżek miodu
  • 1 słoik przecieru pomidorowego domowej roboty (Przepis na przecier pomidorowy) lub 200 ml przecieru pomidorowego ze sklepu
  • 200 ml ketchupu domowej roboty lub kupnego o smaku ostrym
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Mięso umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie wzdłuż ponacinać rowki.
Zrobić marynatę (wymieszać ze sobą: paprykę w proszku, majeranek, oregano i olej rzepakowy, sól i pieprz do smaku). Marynatę wmasować w mięso tak by była również w ponacinanych rowkach. Mięso umieścić na noc w lodówce.
Na drugi dzień mięso obsmażyć na suchej patelni z każdej strony. Polać płynnym miodem, ketchupem i przecierem pomidorowym. Chwilę poddusić. Całość przełożyć wraz z powstałym sosem do naczynia żaroodpornego, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. godzinę. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewać sosem.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx