Długo już nie piekłam mięsa w rękawie , więc postanowiłam zrobić karkówkę w ostrej marynacie. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg karkówki w całości
- 1 op. marynaty ostrej do mięsa wieprzowego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz mielony
- 2 ząbki czosnku
- szczypta majeranku
Wykonanie:
Mięso umyć, oczyścić i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić w miseczce marynatę. Nalać oliwy z oliwek (dałam 3 łyżki), do tego wysypałam z torebki gotową marynatę ostrą, sól i pieprz oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dobrze wymieszałam i powstałą marynatą z każdej strony dobrze natarłam karkówkę. Tak zamarynowaną włożyłam na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyłam mięso do rękawa piekarniczego. Wlałam w niego resztę marynaty rozrzedzonej w wodzie i szczelnie zamknęłam rękaw. W dwóch miejscach od góry lekko go nacięłam i wstawiłam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok 1,5 godz. Z tym, że 15 min przed końcem pieczenia rękaw cały nacięłam, żeby mięso dobrze się przyrumieniło. Tak przygotowane mięso po przestudzeniu można podawać na zimno cieniutko krojąc plasterki lub na ciepło z sosem , którego bazą do zrobienia może być płyn, który nam został po pieczeniu mięsa. Smacznego!