Przepis pochodzi z Internetu. Karkóweczka wręcz rozpada się w ustach, jest soczysta i pyszna. Zachęcam do zrobienia jej wg tego przepisu. Prosta w przygotowaniu i przepyszna!
- Składniki:
- 1-1,5 kg karkówki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 5 ząbków czosnku
- 3 jabłka
- 1 por
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na plastry grubości ok 2 cm. Odłożyć na bok. Jabłka obrać, pokroić w plastry bez gniazda nasiennego. Por umyć, przekroić wzdłuż a potem pokroić na półplasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z pozostałych składników zrobić marynatę dodając do niej przeciśnięty czosnek. Dobrze natrzeć nią plastry mięsa i przełożyć do lodówki na 3 godz. Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć papier do pieczenia, na dno przełożyć warstwę jabłek, na to warstwę pora. Na całość układamy zamarynowane plastry mięsa. Na to mięso znowu nakładamy warstwę jabłka i pora. Całość przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 60 min, po tym odkrywamy mięso i pieczemy jeszcze 10 min. Smacznego!
- składniki: