Karkówka z warzywami pieczona w piekarniku

Dzisiaj proponuję upiec karkówkę z warzywami w sosie, palce lizać! Taką ilość karkówki dla 4 osób zrobisz na 2-3 dni. Mięso pozostaje soczyste i aromatyczne nawet na 3 dzień.  Do dzieła!

  • Składniki:
  • ok. 1,5- 2 kg mięsa karkówki
  • 3 cebule
  • garść pieczarek
  • sok z 1 cytryny
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ogórki kiszone średnie
  • sól i pieprz
  • przyprawa do mięsa wieprzowego lub domowa vegeta
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • składniki na sos:
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej

Wykonanie:
Papryki pozbaw nasion i sam miąższ wraz z ogórkami kiszonymi pokrój w kostkę a cebule w pióra. Pieczarki pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Składniki sosu wymieszaj z 80 ml wody zimnej. Mięso pokrój w 2 cm plastry, oprósz solą i pieprzem a potem przyprawą do mięsa wieprzowego lub vegetą.  Odstaw na 2 godziny a potem płaty mięsa obtocz w mące i obsmaż na oleju. Na dno naczynia żaroodpornego kładź po połowie cebuli i pieczarek i po pół porcji karkówki. Zalej połową sosu. Wyłóż resztę cebuli i pieczarek oraz karkówki. Ułóż na to paprykę i ogórki. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C  na 70 min. Podczas pieczenia wytworzy się sos, który możemy zredukować odkrywając naczynie na 15 min przed końcem pieczenia. Smacznego!

Uwaga: jeżeli to danie chcesz zrobić w stylu indyjskim to zmiksuj sos z warzywami i dodaj do tego pastę curry. Otrzymanym sosem polej mięso. Pomysł zaczerpnięty z czasopisma,, Chwila dla Ciebie”.  Polecam!

karkówka z warzywami pieczona w piekarniku
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx