Kaszotto warzywne

Miałam ochotę na potrawę z użyciem kaszy perłowej. Pokombinowałam i wyszło pysznie. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 szkl. kaszy perłowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • po 1/4 łyżeczki: ziół prowansalskich i lubczyku
  • sól i pieprz
  • 1 puszka mleczka kokosowego ( nie masz to zastąp śmietaną)
  • ser żółty tarty do posypania

Wykonanie:
Kaszę umyć, odcedzić i ugotować w 3 szkl. osolonej wody do miękkości.
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić na dowolne kawałki  i natrzeć ziołami oraz solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i na nim przesmażyć kawałki piersi z kurczaka, po chwili dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę czerwoną. Chwilę wszystko podsmażyć, dodać pomidory wraz z syropem z puszki. Dusić do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu, dodać mleczko kokosowe lub śmietanę, posmakować i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Dodać kaszę, wszystko razem wymieszać i serwować kaszotto na talerze, jeszcze gorące posypać tartym żółtym serem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx