Bardzo lubię pić kawę, a z uwagi na niskie ciśnienie i dogodzenie sobie podwieczorkiem , zrobiłam ciacho , które nazwałam kawowiec. Biszkopt nie dość, że jest nasączony kawą to jeszcze jest przystrojony mocno kawowym kremem. Żeby mu nadać nieco kwasowości spodni blat posmarowałam galaretką z czarnej porzeczki( przepis w blogu) . Jeżeli nie macie galaretki własnej roboty możecie posłużyć się dżemem porzeczkowym lub powidłami śliwkowymi. Też będzie ciacho wyśmienite. a więc do dzieła Panie i Panowie!
- Składniki na biszkopt kawowy:
- 6 jaj
- 200 g cukru
- 1 łyżka octu 10%
- 175 g mąki tortowej
- 30 g kawy mielonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Składniki na krem kawowy:
- 260 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 240 ml mocnej kawy mielonej ( ok. 2-3 łyżeczek na 1 szkl. wrzątku)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 200 g miękkiego masła
- Dodatkowo:
- 1 słoik galaretki lub dżemu np. z czarnej porzeczki
- beziki, ciastka, dekoracje czekoladowe do wyboru na przystrojenie wierzchu ciacha
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodać łyżka po łyżce cukier – ciągle ubijając. Masa ma być gładka i lśniąca. Potem dodawać po1 żółtku, wlać ocet stale ubijać, ale już króciej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać sypką kawę. Teraz wszystko ostrożnie mieszać drewnianą łyżką, delikatnie połączyć na jednolitą masę i przelać do tortownicy lub blaszki kwadratowej tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C góra, dół ok. 30 min. do suchego patyczka. Wyjąć ciasto, wystudzić na kratce i podzielić na 2 równe blaty.
Wykonanie kremu:
Mleko zagotować z cukrem. Kawę zmiksować z mąkami, żółtkami i wlać do gotującego mleka. Mieszać tak długo aż wyjdzie gęsty budyń kawowy. Przykrywamy go folią i studzimy. Masło ucieramy na puch dodając do niego po 1 łyżce wystudzonego budyniu kawowego.
Składanie ciacha:
Dno ciasta smarujemy galaretką lub dżemem z czarnej porzeczki. Krem kawowy dzielimy na 2 równe połowy. Jedną część kremu rozsmarowujemy równą warstwą na dżemie. Na to nakładamy 2 część ciasta. Rozsmarowujemy powierzchnię ciasta oraz jego boki. Na wierzchu zdobimy bezikami, ciasteczkami czy też czekoladowymi figurkami. Można całość jeszcze przysypać sypką kawą mieloną. Smacznego!