Kiszone pomidorki
Na działce posadziłam 5 krzaczków z pomidorkami koktajlowymi. Piękne słoneczne lato przyniosło mi urodzaj na te pomidorki. Ażeby zachować te skarby na zimę postanowiłam je ukisić. Chętnych posmakowania nowego smaku na kiszone pomidorki zapraszam do wykonania tego prostego przepisu. Do dzieła!
- Składniki:
- pomidorki koktajlowe (ja miałam ilość taką, że wypełniły mi 3/4 wysokości 3 szt. litrowych słojów)
- 3 kopry z baldachimami
- po 3 ziarenka czosnku na 1 słój
- po kilka lasek chrzanu na 1 słój (w zależności od grubości chrzanu)
- 30 g soli na 1 l wody
Wykonanie:
Pomidorki przebrać, umyć i włożyć je do wyparzonych słoi , na 3/4 ich wysokości.
Zagotować wodę z solą niejodowaną i przestudzić. Do każdego słoja włożyć baldachim kopru, kilka ząbków czosnku i obrany korzeń chrzanu. Zalać zalewą solną. Słoje dobrze zakręcić. Wstawić do pasteryzacji na 15 minut. Wyjąć, obrócić do góry dnem, wystudzić i przenieść w chłodne miejsce. Kiszone pomidorki są smacznym dodatkiem do sałatek, surówek i smakują jedzone prosto ze słoika. Zalewa od pomidorków stanowi doskonałą bazę do zupy lub sosu pomidorowego.