Przepis jednej z grup kulinarnych. Wyszły klopsiki wg mnie w smaku jeszcze lepsze. Polecam!
- Składniki:
- 800 g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- 4 cebule
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka wędzonej papryki w proszku
- olej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sos sojowy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Mięso, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą wymieszać i przełożyć do lodówki by masa stężała. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć je na rozgrzanym oleju i odstawić Na tym samym tłuszczu zarumienić pokrojoną drobno cebulę, posypać ją oba rodzajami papryk w proszku, dodać 2 szkl. wody i gotować ok. 10 minut. Potem zawartość patelni zmiksować i zagotować doprawiając do smaku solą i pieprzem i sosem sojowym. Zagęścić dodać podsmażone klopsiki i podgotować całość na małym ogniu ok. 10 minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami pyre robiąc w środku nich wgłębienie w które wlewa się sos z klopsikami. Smacznego!