Klopsy mielone z patelni

Już kiedyś podawałam przepis na kotlety mielone z piekarnika nazwałam je nr 1, bo były ,,na bogato” z większą ilością składników. Teraz znalazłam przepis p. G. Caputa na  zrobione bez potrzeby namaczania bułki i muszę Wam przyznać, że te są o wiele lepsze. W oryginalnym przepisie  autor miał 500 g mięsa mielonego, ale że ja się spodziewałam gości to zrobiłam z większej ilości  tego mięsa. Pozostałe składniki bez zmian. Polecam!

  • Składniki:
  • 800 g mięsa mielonego ( ja miałam wieprzowe)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 szkl. mleka
  • 2 jaja
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 p. natki pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki sproszkowanej  słodkiej i ostrej papryki
  • mąka do obtoczenia kotletów

Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno pokroić a następnie zeszklić ją  na oleju.  Ostudzić ją i przełożyć do miski z mięsem mielonym. Do miski wbić jaja ,dodać sól, pieprz, obie mielone papryki ,majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki, wlać mleko i dobrze ręką wyrobić całą masę w misce tak by była klejąca i   ścisła. Mokrymi rękoma formować klopsy, obtaczać je w bułce tartej  i smażyć na oleju kilka minut z każdej strony. Podawać same lub z dowolnym sosem. Smacznego!

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx