Klopsy rybne

Klopsy wg przepisu ,,Moje walijskie pichcenie”. Są smaczne i w słoiku długo mogą stać w lodówce. Przydają się na tzn,, szybki ząb” kiedy to kiszki marsza grają a wracasz z pracy i jeszcze nie masz siły na gotowanie. Można zjeść same albo z pajdą chleba. Smacznego!

  • Składniki na klopsiki:
  • 1200g fileta np. z dorsza ( może być inna ryba)
  • 1 kajzerka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 cebule
  • 1 jajo
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz cytrynowy, majeranek
  • olej do smażenia
  •  mleko do zamoczenia kajzerki
  • szczypta cukru
  • Składniki na zalewę:
  • 1 litr wody
  • 3/4 szkl. octu 10%
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 cebula- pokroić w piórka
  • liść laurowy po 1 na słoik
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • ziarenka pieprzu

Wykonanie:
Bułkę moczyć w mleku. Cebulę pokroić  drobno i przesmażyć na oleju ze szczyptą cukru. Wystudzić. Rybę jeżeli jest zamrożona to rozmrozić ,odcisnąć i razem z odciśniętą bułką zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać cebulę zeszkloną ,żółtko jaja i przyprawy. Dobrze wszystko wymieszać i mokrymi rękoma formować małe pulpeciki-klopsiki , potem je obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano na gorącym oleju. Odstawić na ręcznik papierowy. Zrobić zalewę: Składniki zalewy zagotować, wystudzić. do słojów ( u mnie wyszły 2 szt litrowych ) wkładamy klopsiki i zalewamy je zalewą zwracając uwagę, żeby w każdym znalazły się przyprawy i cebula. Zalewa musi być nad klopsikami. Do szybszego spożycia proponuję zakręcić i mogą śmiało być przechowywane w lodówce ok 2 tyg. A na dłuższe przechowywanie proponuję od wrzenia wody  pasteryzować ok. 20 min, a potem przenoeść w chłodne miejsce. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx