Klopsy w letnich warzywach

W lecie stragany aż się uginają od warzyw letnich takich jak np. cukinii, papryki, pomidorów, ogórków czy też fasolki szparagowej. Dzisiaj zapraszam Was na danie z udziałem tych warzyw. można je jeść z pieczywem, ziemniakami, ryżem, kaszą czy makaronem. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajo
  • bułka tarta
  • sól i pieprz
  •  mielona słodka papryka
  • czosnek ( może być granulowany)
  • mąka do obtoczenia klopsów
  • olej
  • masło
  •  3 różnokolorowe papryki
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 cukinia
  • 1 duża cebula
  • kilka pieczarek lub leśnych grzybów
  • 5 ogórków konserwowych
  • 2-3 pomidory lub 1 puszka pomidorów

Wykonanie:
Mięso przełożyć do miski i dodać do niego jajko, sól, pieprz, czosnek i mieloną słodką paprykę oraz tyle bułki tartej by klopsy się dobrze sklejały. Wszystko dobrze wymieszać i przygotować sobie miseczkę z wodą, w której będziesz moczyć ręce i woreczek z mąką ( ja dałam pszenną ok 3 łyżek, w który będziesz wrzucać klopsy i w nim  je obtaczać tą mąką. Ręce moczę w miseczce i wilgotnymi formuję klopsiki wielkości orzecha włoskiego i po kolei wrzucam do woreczka z mąką. W tym woreczku troszeczkę je mieszam aby całe obtoczyły się w tej mące. Wyciągam i przekładam na talerz.
Teraz przystępuję do krojenia i przygotowania warzyw. Najpierw muszę odkroić oba końce z fasolki szparagowej i ją obgotować w osolonej wodzie na półmiękko. Odsączyć na sicie i odstawić na bok. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić na półplasterki. Jeżeli cukinia młoda, to można jej nie obierać i wydrążać.  Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W kostkę tez pokroić obraną cebulę i ogórki konserwowe. Pomidory sparzyć , obrać skórkę i pokroić drobno. Pieczarki lub grzyby oczyścić i pokroić w paseczki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na rumiano z każdej strony klopsy. Odłożyć je na bok i dodać 1 łyżkę masła do tego oleju w którym smażyliśmy klopsy. Tam dodajemy cebulkę, szklimy ją, dodajemy paprykę, grzyby i dusimy ok. 10 min. Dodajemy cukinię, fasolkę szparagową, pomidory i całość zalewamy 1 szkl. wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości wszystkich warzyw. Potem dodajemy podsmażone klopsiki oraz ogórki konserwowe. Jeszcze chwilę dusimy do połączenia się smaków. Na końcu dodajemy do smaku sól, pieprz, czosnek, mielona paprykę ( lubisz ostro to dodaj chili). Masz gotowy letni kociołek pyszności, który może być obiadem, kolacją czy nawet śniadaniem z pieczywem. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx