Klopsy z cukinii, marchwi i grzybów

Udało mi się kupić w markecie grzyby kurki.  Marchewka i cukinia  rośnie na działeczce  w warzywniku, więc postanowiłam zrobić  klopsy. Wyszły bardzo soczyste i smaczne  bezmięsne klopsy o przepięknym zapachu i aromacie grzybów. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 średnia cukinia ok. pół kg
  • 2 jaja
  • 1 marchew
  • 100 g sera żółtego tartego
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 cebuli
  • 1 pojemnik kurek ok.100 g

Wykonanie:
Grzyby oczyścić , przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć na sicie. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( młodą ze skórką a ze starszej obrać skórkę i wyciąć ziarna). Dodać sól  i odstawić na 10 min. W tym czasie obrać marchew i przetrzeć też na tarce. Odcisnąć z nadmiaru soku cukinię i włożyć wraz z marchwią, serem żółtym tartym, mąką,  jajkami i przełożyć do miski. Kurki pokroić na mniejsze części i wraz z drobno pokrojoną cebulką i czosnkiem przesmażyć na oleju. Troszeczkę przestudzić i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. do smaku dodać sól i pieprz. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formować klopsy, które obtaczamy w bułce tartej i  przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy dwustronnie na złoto. Można podawać z dowolnymi surówkami, sałatkami czy też ziemniakami, ryżem czy kaszą. Mogą być też podane jako danie kolacyjne z pieczywem . Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx