Udało mi się kupić w markecie grzyby kurki. Marchewka i cukinia rośnie na działeczce w warzywniku, więc postanowiłam zrobić klopsy. Wyszły bardzo soczyste i smaczne bezmięsne klopsy o przepięknym zapachu i aromacie grzybów. Polecam!
- Składniki:
- 1 średnia cukinia ok. pół kg
- 2 jaja
- 1 marchew
- 100 g sera żółtego tartego
- sól i pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cebuli
- 1 pojemnik kurek ok.100 g
Wykonanie:
Grzyby oczyścić , przepłukać w zimnej wodzie i osuszyć na sicie. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( młodą ze skórką a ze starszej obrać skórkę i wyciąć ziarna). Dodać sól i odstawić na 10 min. W tym czasie obrać marchew i przetrzeć też na tarce. Odcisnąć z nadmiaru soku cukinię i włożyć wraz z marchwią, serem żółtym tartym, mąką, jajkami i przełożyć do miski. Kurki pokroić na mniejsze części i wraz z drobno pokrojoną cebulką i czosnkiem przesmażyć na oleju. Troszeczkę przestudzić i dodać do reszty składników. Całość dobrze wymieszać. do smaku dodać sól i pieprz. Dłońmi zwilżonymi w wodzie formować klopsy, które obtaczamy w bułce tartej i przekładamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy dwustronnie na złoto. Można podawać z dowolnymi surówkami, sałatkami czy też ziemniakami, ryżem czy kaszą. Mogą być też podane jako danie kolacyjne z pieczywem . Smacznego!