Pomysł na to danie zrodził się w czasie gotowania zupy neapolitańskiej. A, że klopsy gotowane z tego mięsa są delikatne, także postanowiłam je zrobić w delikatnym, łatwostrawnym sosie marchewkowym. Danie jak najbardziej nadaje się dla osób starszych lub dzieci, Polecam!
- Składniki na klopsy:
- 50 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 jajo
- 1 bułka czerstwa
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- dowolne przyprawy: ja lubię ostrzej to dałam:
- po szczypce mielonego: imbiru, czosnku, papryki ostrej
- Składniki na sos:
- 4 marchwie
- 1 mała śmietanka 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- po szczypce mielonych przypraw: imbir, czosnek, płatki chili
- sól i pieprz
- zielony koperek
Wykonanie klopsów:
Składniki na klopsy wymieszać ze sobą ( oprócz mąki pszennej). Mokrymi rękoma formować małe klopsiki, które obtaczam w mące pszennej, następnie wrzucam do osolonego, gotującego się wrzątku i gotuję ok. 30 minut. Klopsy wyławiam łyżką cedzakową, odstawiam na bok. Część wywaru zostawiam na p. na zupę a 1 szkl. odlewam na sos marchewkowy.
Wykonanie sosu marchewkowego:
Obraną marchew przecieram na tarce o grubych oczkach i gotuje do miękkości w 1 szkl. odlanego wywaru. Potem całość blenduję, zaprawiam rozmieszaną śmietaną z mąką i odrobiną gorącego wywaru. Wlewam, stale mieszając gotuję do zgęstnienia. Dodaję do smaku: sól , pieprz, przyprawy. Można też dodać łyżeczkę chrzanu dla podkręcenia jego smaku lub np. kilka kropel żywego octu np z mirabelek. Do sosu dołożyć wcześniej ugotowane klopsy. Całość oprószyć zielonym koperkiem . Można jeść z ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem. Smacznego!