Klopsy z indyka w sosie marchewkowym

Pomysł na to danie zrodził się w czasie gotowania zupy neapolitańskiej. A, że klopsy gotowane z tego mięsa są delikatne, także postanowiłam je zrobić w delikatnym, łatwostrawnym sosie marchewkowym. Danie jak najbardziej nadaje się dla osób starszych lub dzieci, Polecam!

  • Składniki na klopsy:
  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajo
  • 1 bułka czerstwa
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy: ja lubię ostrzej to dałam:
  • po szczypce mielonego: imbiru, czosnku, papryki ostrej
  • Składniki na sos:
  • 4 marchwie
  • 1 mała śmietanka 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • po szczypce mielonych przypraw: imbir, czosnek, płatki chili
  • sól i pieprz
  •  zielony koperek

Wykonanie klopsów:

Składniki na klopsy wymieszać ze sobą ( oprócz mąki pszennej). Mokrymi rękoma formować małe klopsiki, które obtaczam w mące pszennej, następnie wrzucam do osolonego, gotującego się wrzątku i gotuję ok. 30 minut. Klopsy wyławiam łyżką cedzakową, odstawiam na bok. Część wywaru zostawiam na p. na zupę a 1 szkl. odlewam na sos marchewkowy.
Wykonanie sosu marchewkowego:
Obraną marchew przecieram na tarce o grubych oczkach i gotuje do miękkości w 1 szkl. odlanego wywaru. Potem całość blenduję, zaprawiam rozmieszaną śmietaną z mąką i odrobiną gorącego wywaru. Wlewam, stale mieszając gotuję do zgęstnienia. Dodaję do smaku: sól , pieprz, przyprawy. Można też dodać łyżeczkę chrzanu dla podkręcenia jego smaku lub np. kilka kropel żywego octu np z mirabelek. Do sosu dołożyć wcześniej ugotowane klopsy. Całość oprószyć zielonym koperkiem . Można jeść z ziemniakami, kaszą, ryżem czy makaronem. Smacznego!

klopsy z indyka w sosie marchewkowym
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx