Klopsy z młodej kapusty

Klopsy z młodej kapusty

Klopsy z młodej kapusty

 

Stragany aż się uginają od główek z młoda kapustą. Spróbuj zrobić z niej takie klopsy a’la gołąbki bez zawijania.

 

  • Składniki:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 łyżka vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
  • 2 jaja
  • 1 szklanka kaszy jaglanej albo pół szklanki kaszki manny i pół kaszki jaglanej suchej
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • olej do smażenia
    Dodatkowe składniki do sosu:
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • curry do smaku
  • 1 mały kubek śmietany lub mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Wykonanie:
Poszatkować kapustę, wsypać do niej vegetę, sól, pieprz do smaku i odstawić by puściła sok. Dodać pozostałe składniki, wymieszać, ewentualnie dosmaczyć i rękoma umoczonymi w wodzie formować kotleciki. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażyć kotleciki z każdej strony i ułożyć w brytfance pionowo. Zlewamy je gorącą przegotowaną wodą, dodajemy 3 łyżki koncentratu pomidorowego i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny. Po tym wyciągamy klopsy na talerz i z powstałego płynu robimy sos. Osobno w kubku mieszamy mąkę ze śmietaną lub mlekiem i curry, dolewamy gorący płyn i mieszając wlewamy zawartość kubka.Chwilę gotujemy do zagęszczenia sos. Dosmaczamy solą i pieprzem. Polewamy tym kotleciki.

 

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx