Zostały Ci z obiadu ugotowane ziemniaki a masz już dosyć kopytek i chciałabyś zrobić coś innego? Proponuję zrobić takie oto klopsiki ziemniaczane nadziewane kosteczką sera, a następnie obsmażane na tłuszczu i chrupiące pod zębami bułeczką tartą i do tego z nutką ostrości z ostrej papryki. Jeżeli chcesz łagodniejsze to możesz dodać ulubione zioła lub maczać w trakcie jedzenia takie klopsiki w sosie czosnkowym lub ketchupie. Polecam!
- Składniki:
- ok.500 g ziemniaków ugotowanych
- 1 cebulka
- 100 g żółtego sera w kawałku
- 1 jajo
- mąka do obtoczenia klopsików
- bułka tarta – ,, –
- olej do smażenia
- ostra papryka w proszku lub dowolne zioła
Wykonanie:
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie zgnieść widelcem. Cebulkę obrać i drobno pokroić. Dodać wraz z pieprzem, solą, ostrą papryką do ziemniaków wg własnego smaku. Zagnieść ciasto , wymieszać z przyprawami ( robimy to mokrymi rękoma). W miseczce rozbełtać jajko, na talerzyk wysypać troszeczkę mąki , a na drugi bułki tartej. Na trzecim przygotować kosteczki pokrojonego sera. Uformować mokrymi rękoma placek, na środek włożyć kostkę sera, uformować okrągły klopsik, który panierujemy w mące potem jajku a na końcu w bułce tarte. Tak uformowane klopsiki wkładamy do gorącego tłuszczu i smażymy z każdej strony. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jemy z dowolnym sosem. Smacznego!