Kluski kładzone

Kluski smaczne są z sosem lub w zupie. Tylko 3 składniki i masz kluseczki, a jeżeli posiadasz przecierak ( sito do klusek) to ich wykonanie jest jeszcze prostsze. Polecam!

  • Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Wykonanie:

Jaja roztrzepać z solą i pół szkl. wody.  Do miski przesiać mąkę i dodawać  do niej  stopniowo  masę jajeczną ciągle mieszając aż uzyskamy  ciągnące się ciasto . Jeżeli ciasto jest za gęste dolać  jeszcze wody. W szerokim garnku zagotować wodę z solą .Część ciasta nałożyć na przecierak i za pomocą łyżki przecierać prosto do wrzątku kluski. Podgotować ok.2 min ,wyjąć łyżką cedzakową i w ten sam sposób zrobić następną porcję . Kłaść do zupy lub podawać je z sosem i surówką.  Można je też polać roztopionym masłem i bułką tartą. Smacznego!

Rada: Jeżeli żółtka jaj są blade to można dodać do mąki szczyptę kurkumy.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx