Kluski smaczne są z sosem lub w zupie. Tylko 3 składniki i masz kluseczki, a jeżeli posiadasz przecierak ( sito do klusek) to ich wykonanie jest jeszcze prostsze. Polecam!
- Składniki:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 4 jaja
- szczypta soli
Wykonanie:
Jaja roztrzepać z solą i pół szkl. wody. Do miski przesiać mąkę i dodawać do niej stopniowo masę jajeczną ciągle mieszając aż uzyskamy ciągnące się ciasto . Jeżeli ciasto jest za gęste dolać jeszcze wody. W szerokim garnku zagotować wodę z solą .Część ciasta nałożyć na przecierak i za pomocą łyżki przecierać prosto do wrzątku kluski. Podgotować ok.2 min ,wyjąć łyżką cedzakową i w ten sam sposób zrobić następną porcję . Kłaść do zupy lub podawać je z sosem i surówką. Można je też polać roztopionym masłem i bułką tartą. Smacznego!
Rada: Jeżeli żółtka jaj są blade to można dodać do mąki szczyptę kurkumy.