Kluski ruskie w pomidorach

Pomysł na postny obiad lub obiado- kolację gdy ugotowałaś poprzedniego dnia ziemniaki i nadmiar ich został Ci w garnku. Polecam szybkie i łatwe danie.

  • Składniki:
  • ok. 400 g ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
  • 1 kostka twarogu  ( ok 250 g)
  • 1 cebula
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku1 mała śmietanka 30%

Wykonanie:
Do miski przez praskę przeciśnij twaróg i ziemniaki. Dodaj sól i pieprz wg uznania. Połącz całość z mąką i dobrze wyrób ciasto. Do garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucaj uformowane kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotuj do momentu ich wypłynięcia. Tymczasem na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę a potem czosnek. W kubku rozmieszaj koncentrat pomidorowy zę śmietanką i wlej na cebulę z czosnkiem. chwilę gotuj i do tego za pomocą łyżki cedzakowej wyjęte ugotowane z garnka kluski przekładaj do wywaru na patelni. chwilę mieszając dusić całość do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Gotowe porcje nakładać na talerze. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx