Pomysł na postny obiad lub obiado- kolację gdy ugotowałaś poprzedniego dnia ziemniaki i nadmiar ich został Ci w garnku. Polecam szybkie i łatwe danie.
- Składniki:
- ok. 400 g ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia
- 1 kostka twarogu ( ok 250 g)
- 1 cebula
- 150 g mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku1 mała śmietanka 30%
Wykonanie:
Do miski przez praskę przeciśnij twaróg i ziemniaki. Dodaj sól i pieprz wg uznania. Połącz całość z mąką i dobrze wyrób ciasto. Do garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucaj uformowane kuleczki wielkości orzecha włoskiego i gotuj do momentu ich wypłynięcia. Tymczasem na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę a potem czosnek. W kubku rozmieszaj koncentrat pomidorowy zę śmietanką i wlej na cebulę z czosnkiem. chwilę gotuj i do tego za pomocą łyżki cedzakowej wyjęte ugotowane z garnka kluski przekładaj do wywaru na patelni. chwilę mieszając dusić całość do uzyskania pożądanej gęstości sosu. Gotowe porcje nakładać na talerze. Smacznego!