Kluski szpinakowe w sosie śmietanowo-serowym
W markecie udało mi się kupić włoskie kluski szpinakowe i zrobiłam do niego sos śmietanowo-serowy. Wyszło bardzo dobre danie, które z powodzeniem można podać na obiad lub obiado-kolację. Jeżeli nie masz takich klusek, możesz ugotować dowolny grubszy makaron, a szpinak osobno podsmażyć z czosnkiem na masełku i całość wymieszać. Uzyskasz ten sam smak i kolorystykę potrawy. Polecam, danie szybkie i łatwe do zrobienia!
- Składniki:
- kluski szpinakowe lub dowolny makaron (ilość dostosowana do ilości osób)
- 200 ml mleka
- 200 ml śmietany 18%
- 200 g tartego żółtego sera lub mozzarella
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego lub olej rzepakowy
- zielony koperek do posypania
- sól i pieprz świeżo mielony do smaku
- można dodać ulubione zioła do smaku
Wykonanie:
Kluski lub makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Przelać zimną wodą i przełożyć do miski na bok.
Na głębszej patelni rozpuścić tłuszcz i przesmażyć na nim drobno i obrany pokrojony ząbek czosnku. Dolać mleko, śmietanę, ser tarty. Gotować stale mieszając do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Do smaku dodać sól, pieprz i ulubione zioła – ja dałam zielony drobno pokrojony koperek. Wyłączyć i do sosu wsypać ugotowane kluski lub makaron. Ponownie wymieszać, ewentualnie jeszcze przyprószyć koperkiem i gotowe. Smacznego!