Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Szare kluski ziemniaczane z zasmażaną kapustą kiszoną- kto tego nie lubi? Nie znam takiej osoby. Polecam! Niżej podane składniki są na porcje dla  4-5 osób.

 

  • Składniki:
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 1/2 kg ziemniaków  ugotowanych
  • 1 jajko całe surowe
  • ok. 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka czubata mąki kartoflanki
  • sól, pieprz do smaku
    Dodatkowo:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka cukru

 

Wykonanie:
Ciepłe ziemniaki ugotowane przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść je widelcem, tak by powstała jednolita masa. Można też przepuścić je przez specjalną praskę. Ziemniaki surowe po obraniu i umyciu przetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dokładnie odcisnąć przez lnianą ściereczkę lub gęste sito. Zlać otrzymany sok a z dna zebrać osad, który jest krochmalem i dodać go do ziemniaków. Połączyć ziemniaki ugotowane z surowymi, dodać sól, pieprz, jajko, mąki i dobrze wszystko ręką wyrobić.

 

Przygotować szeroki garnek z osoloną wodą i do wrzątku łyżką kłaść kluski (  za pomocą drewnianej deski  nakładać część ciasta i łyżką namoczoną w gorącym wrzątku spychać pojedynczo , po kolei ciasto z części łyżki do do garnka). Gotować je ok. 5 min aż wypłyną na wierzch. Jeszcze chwilę pogotować na małym ogniu i łyżką cedzakową nakładać na talerze.
Cebulkę drobno pokrojoną zeszklić na oleju, dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Chwilę smażyć i dodać do tego cukier. Wymieszać. Tak przygotowaną kapustę kiszoną usmażoną podajemy z kluskami. Polecam prosty, tani, sycący posiłek obiadowy lub kolacyjny. Smacznego!                                                                                                                       Uwaga!

Pozostała woda z gotowania klusek jest wystudzona i przechowywana w lodówce. Przyda się do sosów i zup.

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx