Nie wiem jak Wy, ale ja w grudniu mam zawsze ochotę na kiszonki. Pałaszuję kiszone: jabłka, rzodkiewki, kapuchę czy ogórki. Nie raz zastanawiam się nad tym -jaki ten mój organizm jest mądry. W ten sposób zabezpiecza się przed wirusami i bakteriami. Jeżeli Wy też tak macie, to propozycja dla Was: zróbcie pyszne knysze, które nadają się na co dzień jak i na święta. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 20-30 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 dag drożdży
- 2 łyżki masła
- sól, cukier, mak wg uznania
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki śmietany
- Składniki na nadzienie:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 3 jaja ugotowane na twardo
- sól i pieprz ziołowy
Wykonanie:
Kapustę ugotować z posiekaną cebulą i przyprawić. Dodać drobno posiekane jaja. Leciutko wymieszać wszystko razem.
Drożdże utrzeć z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i odstawić do podrośnięcia. Dodać pozostałą mąkę, roztopione letnie masło, jajka, śmietanę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić i odstawić . Formować wałki, dzielić je na porcje Na każdą nakładać nadzienie , zlepiać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia. Posmarować każdy knysz jajem, posypać makiem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 35 minut.