Kolorowa zupa

Kolorowa wegetariańska zupa

Kolorowa zupa

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka przetartego miąższu z dyni
  • 2 marchwie przetarte na tarce o grubych oczkach
  • 1 puszka pomidorów konserwowych (mogą być 4 pomidory bez skórki)
  • 1 batat (słodki ziemniak)
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 puszka mleczka kokosowego (opcjonalnie, jak nie ma to zupa też wyjdzie)
  • szczypta imbiru
  • szczypta curry
  • szczypta nasion kolendry
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • sok z 1 cytryny
  • ziarna sezamu
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Przetarte warzywa przesmażyć na oliwie i dodać pomidory. Zalać to wodą ok. 2 litry. Następnie całość zagotować, dodać soczewicę i gotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. Jeżeli mamy mleczko kokosowe to można je dodać, następnie gotujemy jeszcze przez chwilę. Na talerzu posypujemy ziarnami sezamu, również można ozdobić listkami bazylii.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx