Masz w lodówce pierś z kurczaka, kolorowe papryki i w puszcze kukurydzę? Podpowiem jaki barwny i smaczny obiad można z tego wyczarować. Pomysł siostry Teresy, a wykonanie moje. Smaczny dla całej rodzinki obiad. Z tej ilości wyszło mi 12 kotlecików. Polecam!
- Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka bazylii świeżej lub mała łyżeczka suszonej
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
Wykonanie: Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, odkroić błonki i całą pokroić na drobne kawałki. Pozostałe składniki drobno pokroić i dodać wraz z przyprawami , jajkami i mąką do kawałeczków piersi. Dobrze wymieszać i kłaść na rozgrzany olej łyżką małe spłaszczone kotleciki, które smażymy dwustronnie. Przekładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Kotleciki można polać ketchupem lub dowolnym sosem. Z pozostałych warzyw jak: papryka i kukurydza polecam wykonać surówkę z brokuła ( przepis w blogu).