Konfitura truskawkowa z nutą wanilii

Sezon truskawkowy w pełni, trzeba korzystać z tych darów natury i zamknąć lato w słoikach. Proponuję taką konfiturę z nutą wanilii i przy okazji zlać kilka buteleczek soku truskawkowego, który umili nam zimową porę i pięknie zapachnie wspomnieniem lata. Zapraszam do zrobienia kilku słoików tego przysmaku na kanapki, na spodeczek przy okazji picia gorącej herbatki czy jako nadzienie do rogalików, naleśników, kleksów na lody, czy na placuszki , ciasteczka. Pomysłów wykorzystania jest bardzo dużo.

  • Składniki:
  • 5 kg truskawek
  • 5 szkl. cukru ( jeżeli jesteś łasuchem dodaj jeszcze 1 szkl.)
  • 1/2 szkl.wody
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego domowej roboty( ja w buteleczkę wkładam przekrojoną wzdłuż laskę wanilii i zalewam wódką)

Wykonanie:

Truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować  ( do tej roboty zagonić męża i dzieci). A Ty te truskawki pokrój na drobno i przełóż do garnka z grubym dnem. Zasyp wszystko cukrem, przykryj pokrywką i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce aż puści sok. Tymczasem przygotuj buteleczki  i słoiki. Trzeba je wyparzyć i obejrzeć czy wszystko ok. z nakrętkami i szkłem. Truskawki puściły sok to należy je doprowadzić do wrzenia, następnie wyłączyć i gorący sok przelać do butelek ( ja mam takie jak na soczki dla dzieci). Odwrócić do góry nogami i przykryć kocem ( tzn. sucha pasteryzacja).Do owoców w garnku dolać pół szkl. wody, owoce lekko zmiksować i na małym ogniu ma to tak długo się prażyć aż uzyskasz gęsty dżem. Jeżeli nie masz czasu to dodaj żelfix. Na końcu skrop to ekstratem wanilii, wymieszaj i gorące wkładaj do słoików. znowu odwróć do góry nogami i przykryj kocem. Wszystko Ci wystygnie, to wynieś oczywiście opisane do piwnicy lub spiżarni, nie zapomnij trochę dżemu odlać do miseczki na bieżące spożycie. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx