Kotleciki jadłam na gościnie i mi tak smakowały, że poprosiłam o przepis. Polecam, smaczne, soczyste i bardzo podzielne. mogą być z piersi indyczej lub kurczaka.
- Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka lub ok. 500 g piersi z indyka
- 5 łyżek mąki lub skrobi ziemniaczanej
- 3 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego
- 2 żółtka
- szczypta granulowanego czosnku i chili
- szczypta papryki słodkiej
- sól i pieprz
- olej do smażeniaWykonanie:
Pierś oczyścić z błon, umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. podzielić na małe kotleciki, lekko je rozpłaszczyć lub rozbić. Przyprószyć solą, pieprzem, czosnkiem, chili i papryką słodką. Osobno w misce roztrzepać żółtka, jogurt ,dodać mąkę i wszystko wymieszać. Jeżeli za gęste to dodać jeszcze trochę jogurtu. Każdy kotlecik umoczyć w tym cieście i obsmażyć obustronnie na rozgrzanym oleju na złoto. Podawać na półmisku wyłożonym zieloną sałatą. Takie kotleciki można serwować z pieczywem, ziemniakami, ryżem czy kaszą lub makaronem z dowolnym sosem: czosnkowym, pomidorowym, tatarskim, chrzanowym, musztardowym…..Smacznego!