Bardzo lubię wędzoną makrelę i postanowiłam ją połączyć z gotowanymi jajkami. Pokombinowałam i oto wyszły mi takie pyszne kotleciki, które mogą stanowić osobne danie kolacyjne lub obiadowe. Smakują z sosem majonezowo- jogurtowym. Trzeba tylko pamiętać o tym, że wędzona makrela już jest słona, także z dodatkiem soli do tych kotlecików- ostrożnie!
- Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- 1 cebula
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko surowe
- pieprz
- siekany drobno szczypiorek, rzeżuszka lub koperek
- olej rzepakowy do smażenia
Sos majonezowo- jogurtowy: - 2 łyżki gęstego jogurtu
- 3 łyżki majonezu
- drobno pokrojony szczypiorek lub rzeżuszka
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makrelę obrać ze skóry i ośći. Mięso rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Cebulę obrać , posiekać na drobno i przelać wrzącą wodą na sicie do miski. Jajka na twardo obrać ze skorupek i pokroić na drobną kosteczkę. wymieszać ze sobą surowe jajko, makrelę, cebulę,bułkę tartą i zieleninę. doprawić pieprzem. Z masy uformować kotlety jak klopsy, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju obustronnie na złoto. Podawać z sosem majonezowo- jogurtowym. Smacznego!
Wow, muszę przyznać, że to dość cudownie wygląda. Co prawda już wielokrotnie robiłem kotlety jajeczne – mam przepis również na nie na moim blogu (również posiadałem go z czasów szkolnych, kiedy chodziłem do szkoły gastronomicznej i na zajęciach z technologii gastronomicznej miałem właśnie ten przepis zapisany w moim zeszycie), to takich kotlecików z dodatkiem makreli jeszcze nie robiłem. Dodam, że z miłą chęcią wypróbuję ten przepis. Brzmi ciekawie i interesująco. Przyznam, że te przepisy są wart wypróbowania, Widać, że ma Pani dużą pasję do gotowania i za to Panią cenię i szanuję 🤗 Pozdrawiam serdecznie i od serducha 😘🧡 Patryk