Kotleciki jajeczno- makrelowe

Bardzo lubię wędzoną makrelę i postanowiłam ją połączyć z gotowanymi jajkami. Pokombinowałam i oto wyszły mi takie pyszne kotleciki, które mogą stanowić osobne danie kolacyjne lub obiadowe. Smakują z sosem majonezowo- jogurtowym. Trzeba tylko pamiętać o tym, że wędzona makrela już jest słona, także z dodatkiem soli do tych kotlecików- ostrożnie!

  • Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko surowe
  • pieprz
  • siekany drobno szczypiorek, rzeżuszka lub koperek
  • olej  rzepakowy do smażenia
    Sos majonezowo- jogurtowy:
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • drobno pokrojony szczypiorek lub rzeżuszka
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Makrelę obrać ze skóry i ośći. Mięso rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Cebulę obrać , posiekać na drobno i przelać wrzącą wodą na sicie do miski. Jajka na twardo obrać ze skorupek i pokroić na drobną kosteczkę. wymieszać ze sobą surowe jajko, makrelę, cebulę,bułkę tartą i zieleninę. doprawić pieprzem. Z masy uformować kotlety jak klopsy, obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju obustronnie na złoto. Podawać z sosem majonezowo- jogurtowym. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Wow, muszę przyznać, że to dość cudownie wygląda. Co prawda już wielokrotnie robiłem kotlety jajeczne – mam przepis również na nie na moim blogu (również posiadałem go z czasów szkolnych, kiedy chodziłem do szkoły gastronomicznej i na zajęciach z technologii gastronomicznej miałem właśnie ten przepis zapisany w moim zeszycie), to takich kotlecików z dodatkiem makreli jeszcze nie robiłem. Dodam, że z miłą chęcią wypróbuję ten przepis. Brzmi ciekawie i interesująco. Przyznam, że te przepisy są wart wypróbowania, Widać, że ma Pani dużą pasję do gotowania i za to Panią cenię i szanuję 🤗 Pozdrawiam serdecznie i od serducha 😘🧡 Patryk

1
0
Skomentuj przepisx