Kotlety drobiowe siekane
Kotlety drobiowe są dobrym rozwiązaniem kiedy mamy w lodówce tylko 1 pojedynczy filet z kurczaka, a chcemy nakarmić 4 osoby. Danie jest bardzo łatwe, szybkie i „oszczędnościowe”.
- Składniki:
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki majonezu domowej roboty (Przepis na domowy majonez)
- 2 łyżki tartego sera żółtego
- sól
- pieprz
- dowolne przyprawy do doprawienia kurczaka np. czosnek, papryka słodka i ostra
- olej do smażenia
- pieczarki
Wykonanie:
Fileta umyć i oczyścić z błon, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałeczki. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Dobrze wymieszać. Dodać do tego roztrzepane jaja, mąkę, ser tarty, majonez. Jeszcze raz wszystko rozmieszać. Przygotować patelnię i na gorący olej nakładać łyżką dowolne porcje. Smażyć dwustronnie na złoty kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Ja do tego dodałam gotowaną marchew i posypałam całość koperkiem.
Do tych oszczędnościowych kotlecików możemy też włożyć wcześniej usmażone pieczarki drobno pokrojone.
Smacznego 🙂