Kotlety drobiowe

Kotlety drobiowe siekane

 

Kotlety drobiowe są dobrym rozwiązaniem kiedy mamy w lodówce tylko 1 pojedynczy filet z kurczaka, a chcemy nakarmić 4 osoby. Danie jest bardzo łatwe, szybkie i „oszczędnościowe”.

 

  • Składniki:
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu domowej roboty (Przepis na domowy majonez)
  • 2 łyżki tartego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • dowolne przyprawy do doprawienia kurczaka np. czosnek, papryka słodka i ostra
  • olej do smażenia
  • pieczarki

 

Wykonanie:
Fileta umyć i oczyścić z błon, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałeczki. Przyprawić solą, pieprzem, paprykami i czosnkiem. Dobrze wymieszać. Dodać do tego roztrzepane jaja, mąkę, ser tarty, majonez. Jeszcze raz wszystko rozmieszać. Przygotować patelnię i na gorący olej nakładać łyżką dowolne porcje. Smażyć dwustronnie na złoty kolor. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Ja do tego dodałam gotowaną marchew i posypałam całość koperkiem.
Do tych oszczędnościowych kotlecików możemy też włożyć wcześniej usmażone pieczarki drobno pokrojone.

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx