Przejadło Ci się mięso, zrób kotlety jajeczne. Ich wykonanie jest bajecznie proste, połączone z sosem czosnkowym czy zwykłym ketchupem stanowić mogą danie obiadowo- kolacyjne czy śniadaniowe. Dobre na zimno i ciepło. Lubią je dorośli i dzieci. Polecam!
- Składniki:
- 8 jaj na twardo
- 1 duże lub 2 małe jajka surowe
- 4 łyżki bułki tartej do farszu i bułka tarta do obtoczenia kotletów
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek lub szczypior, do smaku: sól, pieprz, wegeta domowa
- olej do smażenia
Wykonanie :
Cebulkę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Wrzucić do miski. Jajka ugotowane na twardo obrać ze skorupek i przetrzeć przez tarkę, wrzucić do miski z cebulką. Wbić do miski również jajka surowe, dołożyć resztę składników i za pomocą mokrych rąk formować kotlety ,obtaczać w bułce tartej i kłaść na gorący olej. Smażyć obustronnie do uzyskania złotego koloru. Podawać z dowolną sałatką, surówką, ziemniakami, na kanapce jak tylko sobie zaserwujesz. Smacznego!