Przepis z jednej z grup kulinarnych . Klopsy są bardzo łatwe do zrobienia, szybko je się piecze i są pyszne. Mogą być dodatkiem na obiad lub do pieczywa.Polecam!
- Składniki:
- 1/2 kg mielonego
- 1 sucha bułka
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 jajo
- sól i pieprz
- szczypta pieprzu ziołowego
- ser żółty tarty
Wykonanie:
Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Dodać do mięsa mielonego. Cebulę obrać, drobno pokroić i zeszklić na oleju. Przestudzoną dodać wraz z rozbitym jajem do mielonego. Dodać pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku. Na końcu wsypać mielony żółty ser. Ilości nie podaję, bo to zależy od mięsa: do wieprzowego i wołowego mniej do drobiowego więcej. Ja dałam ok 50 dag. Zwilżonymi rękoma formuję kotlety, kładę na brytfannę z papierem lub blachę do pieczeni8a. Piekę w temp. 180 stopni C 35 minut. Smacznego!