Kotlety z indyka
Kotlety z indyka to danie proste, łatwe w wykonaniu, cieszące oko i podniebienie.
- Składniki:
- filet z piersi indyka (waga w zależności od ilości osób)
- plastry żółtego sera (na 1 kotlet 1 plaster)
- pomidorki koktajlowe
- ketchup
- olej rzepakowy do smażenia
- płatki kukurydziane
- 1 rozmącone jajko
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Filet z piersi indyka umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i pokroić na kotlety. Lekko je rozbić pod folią, oprószyć solą i pieprzem. Każdy olejno wkładać do talerza z rozbitym jajem. Panierować w płatkach kukurydzianych i smażyć obustronnie, przy czym po przesmażeniu jednej strony odwracamy kotlet i na stronę już przesmażoną nakładamy plaster sera. Po czym wykładamy gotowy kotlet na papierowy ręcznik w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przekładamy na talerz i na nadtopiony plaster sera dajemy kleks ketchupowy a na to nakładamy pomidorek koktajlowy. Smaczne apetyczne danie może być zjedzone z pieczywem czy też podane z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą i polane sosem np. pomidorowym albo czosnkowym.
Smacznego!