Kotlety z jaj i kalafiora

Propozycja na obiad bezmięsny i smaczny. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 mały ugotowany kalafior lub pół dużego
  • 6 jaj na twardo
  • 2 jaja surowe
  • 1 cebula
  • olej
  • bułka tarta ok.2-4 łyżek w zależności od konsystencji masy
  • sól i pieprz
  • pęczek zielonego koperku

Wykonanie:

Ugotowane na twardo jaja obrać  ze skorupek i przetrzeć przez tarkę o małych oczkach. Kalafior umyty i oczyszczony ugotować w osolonej wodzie. Potem go rozgnieść widelcem. Dodać do tartych jajek. Połączyć masę jeszcze z jajkami surowymi, bułką tartą i zielonym koperkiem drobno pokrojonym .Cebulę obrać, pokroić na drobno i przesmażyć na oleju. Połączyć z całością. Dobrze wymieszać, dodać do smaku sól i pieprz. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety i kładziemy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Smażymy dwustronnie do uzyskania złotego koloru. Kotlety smakują z dowolną surówką. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx