Przepis z gazety,, Chwila dla Ciebie”. Miałam bób i chciałam z jego udziałem zrobić lekkie danie na gorące upalne dni. Udało się, także propozycja dla tych, którzy zastanawiają się co ugotować na obiad lub obiado- kolację.Autorka dania zapewnia, że zimne można podawać na kanapce i posmarować majonezem. Ja zrobiłam na gorąco jako danie obiadowe. Polecam!
- Składniki:
- 1 opakowanie bobu ( ok. 1 szkl)
- 7 jajek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szkl. bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- szczypta cukru
Wykonanie:Bób umyć, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Wystudzić i obrać z osłonek. Rozgnieść widelcem i przełożyć do miski. 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić na drobne części. Dodać do bobu. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżony dodać do iski.Do tego dodać 1 surowe jajo i ok. 2 łyżki bułki tartej. Dopraw całość solą i pieprzem. Z masy uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i usmaż na gorącym oleju. Wyłóż na talerz, połącz z ziemniakami i dowolną surówką lub sałatą i pomidorem. Smacznego!