Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem

 

  • Składniki dla 4 osób:
  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 3-4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku
  • po szczypcie ziół do wyboru wg uznania: kolendry, papryki słodkiej, kminku, majeranku, prażonej cebulki, liści kopru, cząbru, nasiona kopru, chilli
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
    Składniki na farsz:
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbków czosnku
  • 1 kostka sera fety

 

Wykonanie:
Ziemniaki ugotowane przepuścić przez maszynkę lub drobno rozgnieść widelcem. Dodać do nich mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i dowolne zioła.

 

Szpinak i cebulkę przełożyć na patelnię z olejem i smażyć do odparowania ze szpinaku soku i zeszklenia cebuli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę prużyć. Wymieszać i wystudzić farsz.

 

Masę ziemniaczaną nałożyć porcją łyżki na rękę, spłaszczyć. Na placek nakładać porcję farszu i zlepiając brzegi formować z nich kotlety. Obtaczać je w bułce tartej i obsmażać do rumianego koloru-dwustronnie.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx