Kruche ciasteczka z galaretką

Nieraz tak człowieka najdzie ochota na przekąszenie coś słodkiego na kilka gryzów. Do tego przydadzą się ciasteczka kruche, które nie wymagają dużego zachodu ,a po które można zawsze sięgnąć, gdyż są przechowywane w dużym szklanym naczyniu. Polecam!

  •  Składniki na ciasto:
  • 350 g mąki pszennej
  • 160g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3/4 kostki masła ( 180 g)
  • Składniki na nadzienie:
  • 1 galaretka czerwona na 1 szkl. wrzącej wody
  • Składniki na połączenie ciastek i ewentualnie do dekoracji:
  • 1 biała czekolada ( 100 g)

Wykonanie ciasta:
Przesiać mąkę dodać cukry, dołożyć pokrojone na kawałki zimne masło, jajo całe i 1 żółtko oraz szczyptę soli. Wszystko siekać nożem a potem ręką uformować kulę, włożyć ją w folię i przełożyć do lodówki  na co najmniej pół godziny. Potem jeszcze raz ciasto wyrobić, przekroić na 2 części i każdą z nich wałkować na gr. ok 3 mm. Z pierwszej części wykrawać foremką całe kształty i przełożyć je na blachę piekarnika z papierem do pieczenia. Drugą część ciasta też rozwałkować na gr. 3 mm , wykrawać tą samą foremką kształty ciastek, a w ich środku zrobić okienka ( ja robiłam wykrawaczem do gniazd nasiennych w jabłkach). Przełożyć ciastka z okienkami na następną blachę wyłożoną też papierem do pieczenia. Piec w termoobiegu obie blachy na raz w temp. 180 stopni ok. 10 min. Wyłożyć na kratkę i wystudzić ciasteczka. A w międzyczasie rozpuścić galaretkę czerwoną w 1 szkl. wrzącej wody i dobrze ją rozmieszać. Doprowadzić do lekkiego tężenia.  Białą czekoladę połamać na części i rozpuścić w kąpieli wodnej. Na brzeg całych wykrawanych ciastek za pomocą łyżeczki lub pędzelka nakładamy płynną czekoladę, na to ciastko niejako za pomocą tej czekolady sklejamy do tego ciastka drugie z okienkiem. I tak po kolei. Jeżeli zostanie nam jeszcze czekolada możemy też wierzch ciastek nią posmarować, a w każde wolne okienko i łyżeczką nakładamy tężącą galaretkę. po zżelowaniu układamy w szklanym naczyniu i delektujemy się tym przysmakiem przy popołudniowej kawusi. Smacznego!

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx