Krupnik z kapustą kiszoną

Krupnik z kapustą kiszoną

Krupnik z kapustą kiszoną

Zupa rozgrzewająca, kwaskowata dzięki kapuście kiszonej. Pełna zdrowia – polecam!

 

  • Składniki:
  • 3 wędzone kości lub żeberka
  • 1/2 kg kapusty kiszonej z sokiem z niej
  • 1 marchew
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 mały seler
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • garstka majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • smalec lub olej do smażenia
  • sok z kapusty kiszonej do smaku
  • natka zielonej pietruszki
  • 1 woreczek lub garstka kaszy grubej np. orkiszowej, perłowej, gryczanej
  • kiełbasa

 

Wykonanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować z kośćmi wędzonymi i kaszą. Kości wyjąć i włożyć pokrojoną kapustę kiszoną. Obrać mięso z kości i włożyć z powrotem do garnka. Na patelni rozpuścić smalec lub olej, przeszklić na tym cebulę drobno pokrojoną i czosnek, dodać kawałki kiełbasy.  Zawartość patelni wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i dalej gotować na małym ogniu. W kubku wymieszać mąkę z sokiem z kapusty kiszonej i 1 łyżką gotującej się zupy. Tak zaprawioną zawartość kubka przelać do zupy. Chwilę podgotować, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wyłączyć i całość posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.

 

Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx