Krupnik z kapustą kiszoną
Zupa rozgrzewająca, kwaskowata dzięki kapuście kiszonej. Pełna zdrowia – polecam!
- Składniki:
- 3 wędzone kości lub żeberka
- 1/2 kg kapusty kiszonej z sokiem z niej
- 1 marchew
- 2 korzenie pietruszki
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- garstka majeranku
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka mąki pszennej
- smalec lub olej do smażenia
- sok z kapusty kiszonej do smaku
- natka zielonej pietruszki
- 1 woreczek lub garstka kaszy grubej np. orkiszowej, perłowej, gryczanej
- kiełbasa
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować z kośćmi wędzonymi i kaszą. Kości wyjąć i włożyć pokrojoną kapustę kiszoną. Obrać mięso z kości i włożyć z powrotem do garnka. Na patelni rozpuścić smalec lub olej, przeszklić na tym cebulę drobno pokrojoną i czosnek, dodać kawałki kiełbasy. Zawartość patelni wrzucić do garnka. Wszystko wymieszać i dalej gotować na małym ogniu. W kubku wymieszać mąkę z sokiem z kapusty kiszonej i 1 łyżką gotującej się zupy. Tak zaprawioną zawartość kubka przelać do zupy. Chwilę podgotować, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Wyłączyć i całość posypać drobno pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!