Kurczak w kefirze
Lekkostrawny, marynowany w kefirze i podduszony bez grama tłuszczu kurczak (ja miałam pałki, mogą być skrzydełka, udka, piersi, filet, czy cały kurczak).
- Składniki:
- 1 kg pałek z kurczaka
- 2 kefiry duże
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego lub 1 mała główka czosnku przeciśniętego przez prasę
Wykonanie:
Podudzia z kurczaka oczyszczamy, myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy. Osuszone przekładamy do większego pojemnika. W miseczce robimy marynatę. Kefiry łączymy z czosnkiem, solą i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i taką marynatą zalewamy pałki. Muszą one być całkowicie marynatą pokryte. Odstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy garnek w którym chcemy dusić pałki. Kładziemy je do garnka i bez tłuszczu na sucho najpierw lekko podduszamy, a potem na nie wlewamy marynatę kefirową. Na małym ogniu powinny się dusić ok. 1 godzinę. Jeżeli chcemy możemy w trakcie duszenia włożyć krążki cebuli. W połowie duszenia należy pałki przekręcić na drugą stronę. Jeżeli nam marynata za szybko odparuje to można dolać troszeczkę przegotowanej wody. Dla tych, którzy lubią gęste sosy proponuję rozmieszać w kubku 1 łyżkę mąki z mlekiem lub śmietaną i pomału wlać do zawartości garnka (pałki wyjmujemy). Podgotować, dosmaczyć pieprzem i solą i gotowe.
Smacznego 🙂