Kurczak w sosie maślano ketchupowym

Wieczorem musicie zamarynować kurczaka a w dzień go upiec , podawać z ryżem, kaszą, ziemniakami i surówką lub jarzynką- jak kto woli. Smacznego!

  • Składniki:
  • ok. 1 kg podudzi lub udek z kurczaka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ketchupu
  • przyprawy:
  • po 2 łyżeczki: czosnku granulowanego i papryki suszonej słodkiej
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
1 .Części kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, czosnkiem, papryką, chili  i olejem. Przełożyć do lodówki.
2. Na drugi dzień przełożyć na blachę i zapiec w 180-190 stopniach C  na ok. 80 min.
3. W rondelku rozpuścić masło, ściągnąć rondelek z ognia i dodać miód, ketchup i 1 łyżeczkę papryki w proszku oraz sól i pieprz do smaku. nie gotować aby się sos nie rozwarstwił!. Sosem polać zapieczone części kurczaka. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx