Proponuję zrobić kurczaka wg przepisu siostry Faustyny. Mięciutkie pałki lub udka zanurzone w tym sosie niezwykle aksamitnym z pieczarkami na pewno każdemu zasmakują. Polecam!
- Składniki:
- pieprz i sól
- czerwona mielona słodka papryka
- olej
- 1 kg pałek lub udek kurczaka
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- 500 ml. śmietany 18%
- 50 g pieczarek
- 2 cebule natka pietruszki
- szczypta ziół prowansalskich
Wykonanie:
Części kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Posypać solą, pieprzem świeżo mielonym i mieloną słodką papryką. Polać olejem. Dokładnie wymieszać i wstawić co najmniej na godz. do lodówki. Po czym wyjąć i smażyć je na złoto z każdej strony. Odłożyć na bok. Na tej samej patelni na której smażyliśmy kurczaka dolać trochę oleju i przesmażyć obraną i drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli dodać do niej umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki .Smażyć do odparowania pieczarek, posolić dodać mielony pieprz i szczyptę ziół prowansalskich. W garnku zagotować bulion warzywny, włożyć do niego podsmażone części kurczaka i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Przełożyć podduszone mięso do naczynia żaroodpornego, a do gorącego bulionu dodać podsmażone pieczarki z cebulką, zahartowaną bulionem śmietanę, posmakować i ewentualnie jeszcze dodać sól i pieprz.Wszystko razem zagotować do gęstego sosu. wyłączyć, wsypać natkę pietruszki drobno pokrojoną i wymieszać. Tak uzyskanym sosem polać mięso znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Piec w temp. 180 stopni C 20 min pod przykryciem. Tak przygotowanego kurczaka można jeść na obiad lub obiado-kolację z makaronem, ryżem , ziemniakami czy kaszą. Smacznego!