Lato obdarza nas swoimi owocami i warzywami. Dzisiaj zrobiłam zupę lekką warzywną z cukinią i fasolką szparagową z naszej działeczki. Polecam to danie jednogarnkowe, którym najedzą się wszyscy.
- Składniki:
- 1 młoda włoszczyzna ( por, seler, marchewki, pietruszka)
- 1 cukinia
- garść lub 2 fasolki szparagowej
- 2 skrzydełka z kurczaka
- sól i pieprz
- po szczypcie: chili, kurkumy, mielonego czosnku
- natka zielonej pietruszki lub koperku
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 szkl. śmietany lub jogurtu
- do wyboru: garść kaszy lub ryżu lub makaronu albo 2 ziemniaki
Wykonanie:
Oczyścić skrzydełka, włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować. W tym czasie obrać włoszczyznę, pokroić drobno i wrzucić do garnka. Z fasolki odkroić końce, cukinię obrać, wydrążyć środek i pokrojone warzywa dołożyć do gotującej się zupy. Można dodać np. 2 ziemniaki lub garść kaszy, ryżu czy makaronu. Ja dodałam garść kaszy perłowej. Gdy wszystko jest miękkie do smaku dodać przyprawy. Osobno w kubku rozmieszać mąkę z jogurtem lub śmietaną i kilkoma łyżkami gorącej zupy. Wymieszać i wlewając do gotującej się zupy dalej mieszać. Wyłączyć, całość obficie posypać drobno pokrojoną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego!