Ciasto letnie z owoców z ogródka: trochę truskawek, poziomek, czarnej porzeczki,agrestu. Możecie dobierać do tego ciasta owoce jakie aktualnie macie pod ręką. Ciasto kwaskowe, rozpływające się w ustach. Polecam!
- Składniki na ciasto :
- 5 jajek
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru pudru
- szczypta soli
- 1 mały kieliszek octu lub wódki czystej
- Dodatkowe składniki:
- dowolne owoce ( 1 miseczka)
- 4 galaretki owocowe
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno. Osobno utrzeć do białości żółtka z cukrem pudrem i dodać do tego kieliszek octu lub wódki. Odłożyć mikser Białka delikatnie wmieszać łyżką drewnianą z ubitą masą żółtkową a następnie przesiać do masy mąki z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie wymieszać.Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 minut. Ostudzić ciasto a jego powierzchnię nakłuć widelcem i napończować np. wodą z odrobiną rumu.
Owoce umyć, odsupełkować, odcisnąć na sicie i połowę z nich włożyć na powierzchnię upieczonego placka. Zalać 2 tężącymi galaretkami , które rozpuściliśmy w 2 szkl. wody. Przełożyć do stężenia do lodówki. Następnie pozostałe 2 galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody, dobrze wymieszać i pozostawić do lekkiego stężenia. Wyjąć ciasto z lodówki , włożyć na jego powierzchni pozostałe owoce i zalać tężącymi galaretkami. Przełożyć na pół godz. do lodówki a po tym czasie można się delektować nim z filiżanką kawy. Smacznego!