Dzisiaj proponuję proste i smaczne danie. Może ono być obiadem serwowanym z młodymi ziemniaczkami, kaszą, makaronem czy ryżem. A jeżeli chcesz taką rybkę zjeść na kolację to smakuje z pajdą chleba maczaną w sosie śmietanowo-szpinakowym. Polecam!
- Składniki:
- ok. 500g łososia
- 3 ząbki czosnku
- kilka łyżek oleju
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 op. szpinaku świeżego lub mrożonego
- 1 mały kubeczek śmietanki 30%
- sól, pieprz , chili do smaku
- garść zielonego koperku
- sok z cytryny
Wykonanie:
Łososia umyć, delikatnie oczyścić z łusek. Odciąć płetwy i ogon .Osuszyć ręcznikiem papierowym. Rybę podzielić na ok 5 cm dzwonka. Skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym oleju usmażyć rybę obustronnie na rumiano i odłożyć na bok. Na tej samej patelni przyrumienić drobno pokrojony czosnek , dodać szpinak i dusić go do miękkości. Potem dołożyć obsmażoną rybę, zalać śmietaną, dodać do smaku przyprawy, sól i pieprz. Na końcu wrzucić przekrojone na pół pomidorki. Całość dusić ok 5 min. Wyłączyć, posypać drobno pokrojonym koperkiem. Smacznego!