Ciasteczka mocno kakaowe, polukrowane lukrem cytrynowym. Mniam , kto się skusi -do kawki, herbatki ? Polecam!
- Składniki:
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 150 g mąki tortowej
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do piecenia
- szczypta soli
- lukier:cukier puder i sok z cytryny
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W misce zmiksować ze sobą żółtka, cukier,dodać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić mikser i za pomocą drewnianej łopatki wmieszać delikatnie ubite białka. Ciasto rozprowadzić na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 minut. Wyjąć blachę na kratkę i wystudzić. W tym czasie zrobić lukier. W zależności od wielkości użytej cytryny i uzyskanego z niej soku wmieszać tyle cukru pudru by uzyskać gęsty lukier. Rozsmarować go na ostygniętym placku. Poczekać aż wyschnie i za pomocą szklanki, przykładając tylko jej połowę wycinać półksiężyce. Ułożyć na ozdobnym talerzu lub paterze i delektować się pysznymi kakaowo-cytrynowymi ciasteczkami. Smacznego!