Lukrowane półksiężyce

Ciasteczka mocno kakaowe, polukrowane lukrem cytrynowym. Mniam , kto się skusi -do kawki, herbatki ? Polecam!

  • Składniki:
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do piecenia
  • szczypta soli
  • lukier:cukier puder i sok z cytryny

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W misce zmiksować ze sobą żółtka, cukier,dodać stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Odstawić mikser i za pomocą drewnianej łopatki wmieszać  delikatnie ubite białka. Ciasto rozprowadzić na papierze do pieczenia wyłożonym na blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C 20 minut. Wyjąć blachę na kratkę i wystudzić. W tym czasie zrobić lukier. W zależności od wielkości użytej cytryny i uzyskanego z niej soku wmieszać tyle cukru pudru by uzyskać gęsty lukier. Rozsmarować go na ostygniętym placku. Poczekać aż wyschnie i za pomocą szklanki, przykładając tylko jej połowę  wycinać półksiężyce. Ułożyć na ozdobnym talerzu lub paterze i delektować się pysznymi kakaowo-cytrynowymi ciasteczkami. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx