Pomysł na te skrzydełka zrodził się samoistnie. Jabłka lubią być posypane majerankiem, a skrzydełka z kurczaka obtoczone miodową marynatą. Dzisiaj proponuję Wam ten zestaw. Zrobiłam go na obiad więc nie zabrakło również gotowanych ziemniaków i smacznej soczystej jesiennej marchewki. Polecam!
- Składniki:
- porcja skrzydełek kurczaka ( ilość w zależności od osób)
- marynata do kurczaka:
- 1 łyżka miodu
- słodka i ostra papryka
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
- olej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- dodatkowo:
- ziemniaki ( ilość w zależności od osób)
- 1/2 kg marchwi
- szczypta cukru
- 1 łyżka majeranku
- 2-3 kwaśnych jabłek
Wykonanie:
Skrzydełka umyć, odciąć trzecią część lotek i wyrzucić. Pozostałe ich części osuszyć na papierowym ręczniku. W miseczce połączyć ze sobą i wymieszać składniki marynaty, potem nią dobrze z każdej strony natrzeć skrzydełka. Odstawić na bok.
W tym czasie obrać marchew i podzielić na mniejsze części. Ugotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie do ich miękkości. Wodę odlać do osobnego naczynia ( przyda się do zalania duszonych skrzydełek).
Jabłka obrać , wyciąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze cząstki. Posypać obficie majerankiem i odłożyć na bok. Na głębszej patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć do rumianego koloru obustronnie skrzydełka. Obłożyć je jabłkami i zalać wodą z gotowanej marchwi. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Ewentualnie podlewać wodą jakby płynu było za mało. Można zrobić sos dolewając śmietanę zmieszaną z łyżką mąki. Można też zredukować płyn w którym dusiliśmy skrzydełka do gęstości. Jak kto woli. Na końcu posmakować i ewentualnie jeszcze dodać pieprzu i soli. Można posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i marchewką. Smacznego!