Majerankowe skrzydełka z jabłkami

Pomysł na te skrzydełka zrodził się samoistnie.  Jabłka lubią być posypane majerankiem, a skrzydełka z kurczaka obtoczone miodową marynatą. Dzisiaj proponuję Wam ten zestaw. Zrobiłam go na obiad więc nie zabrakło również gotowanych ziemniaków i smacznej soczystej jesiennej marchewki. Polecam!

  • Składniki:
  • porcja skrzydełek kurczaka ( ilość  w zależności od osób)
  • marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka miodu
  • słodka i ostra papryka
  • czosnek granulowany
  • sól i pieprz
  • olej
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • dodatkowo:
  • ziemniaki ( ilość w zależności od osób)
  • 1/2 kg marchwi
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka majeranku
  •  2-3 kwaśnych jabłek

Wykonanie:
Skrzydełka umyć, odciąć trzecią część lotek i wyrzucić. Pozostałe ich części  osuszyć na papierowym ręczniku. W miseczce połączyć ze sobą i wymieszać składniki marynaty, potem nią dobrze z każdej strony natrzeć skrzydełka. Odstawić na bok.
W tym czasie obrać marchew i podzielić na mniejsze części. Ugotować w osolonej i lekko osłodzonej wodzie do  ich miękkości. Wodę odlać do osobnego naczynia ( przyda się do zalania duszonych skrzydełek).
Jabłka obrać , wyciąć gniazda nasienne i podzielić na mniejsze cząstki. Posypać obficie majerankiem i odłożyć na bok. Na głębszej patelni rozgrzać olej i na nim podsmażyć do rumianego koloru obustronnie skrzydełka. Obłożyć je jabłkami i zalać wodą z gotowanej marchwi. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Ewentualnie podlewać wodą jakby płynu było za mało. Można zrobić sos dolewając śmietanę zmieszaną z łyżką mąki. Można też zredukować płyn w którym dusiliśmy skrzydełka do gęstości. Jak kto woli. Na końcu posmakować i ewentualnie jeszcze dodać pieprzu i soli. Można posypać zielonym koperkiem lub natką pietruszki. Podawać z ugotowanymi ziemniakami i marchewką. Smacznego!

majerankowe skrzydełka z jabłkami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx