Makaron z klopsikami w sosie ketchupowym

Obiad ten powstał spontanicznie z tego co było w lodówce. A były klopsiki z wczorajszej gotowanej zupy ( patrz: zupa warzywna z jarmużem i klopsikami), resztki ketchupu łagodnego i pikantnego oraz 2 garście ugotowanego makaronu. Polecam taki szybkościowy obiad  z cyklu,, w moim domu nic się nie marnuje”.

  • Składniki:
  • 2 garście dowolnego ugotowanego makaronu
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1/3 słoika ketchupu łagodnego
  • 1/3 w butelce ketchupu pikantnego
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 1 mały jogurt naturalny  lub mleko
  • zielony koperek
  • kulki- pulpety gotowane z zupy z dnia poprzedniego

Wykonanie błyskawiczne:
Na patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulkę i czosnek, dolać rozmącony z odrobiną wody jeden i drugi ketchup. Doprowadzić do wrzenia. Zalać rozmieszaną w kubku mąką z jogurtem i odrobiną gorącego ketchupu. Wymieszać , dodać pulpeciki i ugotowany makaron, wymieszać. Posypać zielonym koperkiem i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Gotowe danie w niecałe pół godziny. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx