Obiad ten powstał spontanicznie z tego co było w lodówce. A były klopsiki z wczorajszej gotowanej zupy ( patrz: zupa warzywna z jarmużem i klopsikami), resztki ketchupu łagodnego i pikantnego oraz 2 garście ugotowanego makaronu. Polecam taki szybkościowy obiad z cyklu,, w moim domu nic się nie marnuje”.
- Składniki:
- 2 garście dowolnego ugotowanego makaronu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1/3 słoika ketchupu łagodnego
- 1/3 w butelce ketchupu pikantnego
- sól i pieprz
- 1 łyżka mąki
- 1 mały jogurt naturalny lub mleko
- zielony koperek
- kulki- pulpety gotowane z zupy z dnia poprzedniego
Wykonanie błyskawiczne:
Na patelni zeszklić na oleju drobno pokrojoną cebulkę i czosnek, dolać rozmącony z odrobiną wody jeden i drugi ketchup. Doprowadzić do wrzenia. Zalać rozmieszaną w kubku mąką z jogurtem i odrobiną gorącego ketchupu. Wymieszać , dodać pulpeciki i ugotowany makaron, wymieszać. Posypać zielonym koperkiem i ewentualnie dosmaczyć solą i pieprzem. Gotowe danie w niecałe pół godziny. Smacznego!