Do wykonania tego dania wykorzystałam z działki posadzony jesienią czosnek niedźwiedzi, którego listki zaczęły się pokazywać na wiosnę. Proponuję danie które może być daniem obiadowym lub kolacyjnym. Polecam!
- Składniki:
- 1 op. grubszego makaronu ugotowanego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów w oliwie ze słoika
- 1 śmietana kremówka ( 200g)
- 250g serka mascarpone
- sól i pieprz
- kilka listków czosnku niedźwiedziego
- kilka gałązek szczypioru od zwykłego czosnku
Wykonanie:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć drobno pokrojoną cebulę, czosnek i pokrojone pomidorki suszone. Po chwili dodać do nich kremówkę i mascarpone i smażyć do jego całkowitego rozpuszczenia. Do smaku dodać sól i pieprz. Dodać do całości makaron, wymieszać i wyłączyć. Podzielić na porcje na talerzach i posypać drobno pokrojonym szczypiorem i czosnkiem niedźwiedzim. Smacznego!
😊 👍 🍝