Makaron z kurkami i serkiem topionym

Szybki obiad na lato lub jesień. Jeżeli zamienisz kurki na pieczarki to obiad może być całoroczny.     Smaczny  ,aromatyczny ,szybko znikający z talerzy. Polecam !

  • Składniki:
  •  ok. 300 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 kostka duża serka topionego zwykłego
  • 1 łyżka masła i troszeczkę oleju
  • tarty żółty ser
  • sól i pieprz
  • grubszy makaron
  • szczypta kurkumy

Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować al’dente makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, zachować wodę z gotowanego makaronu!
Grzyby namoczyć w misce z solą. Sól sprawi, że drobne zanieczyszczenia( piasek, mech, igliwie) opadną na dno. Jeżeli zachodzi taka potrzeba czynność z płukaniem grzybów powtórzyć. Grzyby odcedzić na sicie i drobno pokroić. Obrać cebulę i też ją drobno pokroić. Na patelni rozpuścić  masło z olejem. Przesmażyć grzyby z cebulą. Dolać 1 chochlę ok. 1/4 szkl wody z gotowania makaronu. Wszystko osolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem . Poddusić 10 min a potem dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Wymieszać i dodać odcedzony, ugotowany makaron. Mieszać i podgotować do momentu otrzymania gęstego sosu.  Dodać szczyptę kurkumy, wymieszać . Przełożyć na talerze, posypać wiórkami żółtego tartego sera.  Smacznego!

Uwaga!

Kurkumę daję nie tylko z uwagi na jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale też nadaje potrawie pięknego złocistego koloru.

makaron z kurkami

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx