Szybki obiad na lato lub jesień. Jeżeli zamienisz kurki na pieczarki to obiad może być całoroczny. Smaczny ,aromatyczny ,szybko znikający z talerzy. Polecam !
- Składniki:
- ok. 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 kostka duża serka topionego zwykłego
- 1 łyżka masła i troszeczkę oleju
- tarty żółty ser
- sól i pieprz
- grubszy makaron
- szczypta kurkumy
Wykonanie:
W osolonej wodzie ugotować al’dente makaron wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić, zachować wodę z gotowanego makaronu!
Grzyby namoczyć w misce z solą. Sól sprawi, że drobne zanieczyszczenia( piasek, mech, igliwie) opadną na dno. Jeżeli zachodzi taka potrzeba czynność z płukaniem grzybów powtórzyć. Grzyby odcedzić na sicie i drobno pokroić. Obrać cebulę i też ją drobno pokroić. Na patelni rozpuścić masło z olejem. Przesmażyć grzyby z cebulą. Dolać 1 chochlę ok. 1/4 szkl wody z gotowania makaronu. Wszystko osolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem . Poddusić 10 min a potem dodać serek topiony pokrojony na mniejsze kawałki. Wymieszać i dodać odcedzony, ugotowany makaron. Mieszać i podgotować do momentu otrzymania gęstego sosu. Dodać szczyptę kurkumy, wymieszać . Przełożyć na talerze, posypać wiórkami żółtego tartego sera. Smacznego!
Uwaga!
Kurkumę daję nie tylko z uwagi na jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale też nadaje potrawie pięknego złocistego koloru.