Pomysł zaczerpnęłam z jednej z grup kulinarnych, ale nie byłabym sobą gdybym w nim coś nie pozmieniała po swojemu. Sos jest przepyszny i bardzo nam zasmakował taki obiad z cukinią podsmażoną na masełku. Polecam obiad szybki i smaczny.
- Składniki:
- makaron spaghetti
- 20 dag dowolnego tartego żółtego sera
- 1 mała śmietanka 30% ( 20 g)
- 1/2 szkl. mleka
- 10 listków szałwii
- 3 kopiaste łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- dodatkowo:
- 1-2 cukinii
Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsącz i odcedź. Odłóż na bok. Cukinię jeżeli jest młoda to umyj i pokrój wraz ze skórą i nasionami na 1 cm krążki, a jeżeli starsza to obierz ze skóry i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne. Także pokrój na 1 cm krążki. Przesmaż ją na 1 łyżce masła z obydwóch stron. Do smaku posól i dodaj mielony pieprz. Odłóż na bok.
Sos:
Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła , dodaj do tego ser tarty i wlej mleko. Ciągle mieszając na małym ogniu rozpuść ser, dodaj do tego drobno pokrojone listki szałwii, a jeżeli masz suszone to je wkrusz do sera. Mieszając dodaj śmietankę , do smaku sól i pieprz. Podgotowuj do uzyskania gęstej konsystencji i na koniec możesz dodać natkę pietruszki drobno pokrojoną.
Na talerzu ułóż obok siebie przesmażone krążki cukinii, nałóż ugotowany makaron i na niego wlej gęsty sos serowo- szałwiowy. Pycha, zachęcam do zrobienia tego prostego dania, które może być obiadem lub obiado- kolacją. Smacznego!