Makaron z sosem serowo-szałwiowym

Pomysł zaczerpnęłam z jednej z grup kulinarnych, ale nie byłabym sobą gdybym w nim coś nie pozmieniała po swojemu. Sos jest przepyszny i bardzo nam zasmakował taki obiad z cukinią podsmażoną na masełku.  Polecam obiad szybki i smaczny.

  • Składniki:
  • makaron spaghetti
  • 20 dag dowolnego tartego żółtego sera
  • 1 mała śmietanka 30% ( 20 g)
  • 1/2 szkl. mleka
  • 10 listków szałwii
  • 3 kopiaste łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo:
  • 1-2 cukinii

Wykonanie:
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsącz i odcedź.  Odłóż na bok. Cukinię jeżeli jest młoda to umyj i pokrój wraz ze skórą i nasionami na 1 cm krążki, a jeżeli starsza to obierz ze skóry i wydrąż łyżeczką gniazda nasienne. Także pokrój na 1 cm krążki. Przesmaż ją na 1 łyżce masła z obydwóch stron. Do smaku posól i dodaj mielony pieprz. Odłóż na bok.

Sos:
Na tej samej patelni rozpuść 2 łyżki masła , dodaj do tego ser tarty i wlej mleko. Ciągle mieszając na małym ogniu rozpuść ser, dodaj do tego drobno pokrojone listki szałwii, a jeżeli masz suszone to je wkrusz do sera. Mieszając dodaj śmietankę , do smaku sól i pieprz. Podgotowuj do uzyskania gęstej konsystencji i na koniec możesz dodać natkę pietruszki drobno pokrojoną.

Na talerzu ułóż obok siebie przesmażone krążki cukinii,  nałóż ugotowany makaron i na niego wlej gęsty sos serowo- szałwiowy. Pycha, zachęcam do zrobienia tego prostego dania, które może być obiadem lub obiado- kolacją. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx